Walter Benjamin'den Genç Yazarlara Tavsiyeler


1. Yazım esnasında kendinize hoşgörülü olun.


2. Yazdığınız şey hakkında zihninizde sürekli konuşun. Ama metni okuyarak ondan haz alıp onu sürekli olumlamaya çalışmayın.


3. Çalışma koşullarınızda sıradanlıktan kaçının. Bunun mümkün olabilmesi için seslerin ve sessizliğin diyalektik oyununa kendinizi bırakın.


4. Gelişigüzel yazı malzemelerinden kaçının. Belirli kâğıtlara, kalemlere ve mürekkeplere titizlikle bağlı kalmak faydalıdır.


5. Hiçbir düşüncenin gizli kalmasına izin vermeyin. Bırakın düşünceler kendisini açsın. Bu yüzden ana metin dışında kayıt tutmaya özen gösterin.


6. Aklınıza gelen her fikri hemen ana metne yazmayın. Bırakın fikir olgunlaşsın. Bir fikri yazmayı ne kadar ihtiyatlı bir şekilde geciktirirseniz, fikir kendini teslim ettiğinde o kadar olgunlaşmış olacaktır.


7. Fikirleriniz tükendiği için yazmayı asla bırakmayın. Edebi onur, sadece belirlenmiş anlarda (yemek zamanı, toplantı) ara vermeyi gerektirir.


8. Sezgilerinizi uyandırın. Yazılarınızdaki boşlukları tamamlamaya çalışarak ilhamı sürekli kamçılayın.


9. Satırsız günler, hatta haftalar geçebilir. Asla vazgeçmeyin. 10. Akşamdan sabaha kadar bir kez bile başında oturmadığınız hiçbir çalışmayı mükemmel kabul etmeyin.


11. Bir çalışmanın sonucunu alışageldiğiniz odada yazmayın. Orada gerekli cesareti bulamazsınız.


12. Eserdeki kompozisyonun aşamaları: fikir - biçem - yazma. Fikir ilhamı öldürür, biçem fikri zincire vurur, yazı biçemin bedelini öder.


13. Eser, tasavvurunun ölüm maskesidir. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Yorumlar