BEN OKUDUM SİZ DE OKUYUN: BİR KÜÇÜK OSMANCIK VARDI / Ünal Can Özdemir















Yazarı: Hasan Nail Canat
Sayfa Sayısı: 124
Yayınevi: Timaş Yayınları
Baskı: 22.Baskı, İstanbul 2010

  

O zamanlar 8.sınıf öğrencisiydim. O sene bizim SBS sınavımız vardı. Kısacası bu sınav bizim hayatımızın zeminini hazırlayacaktı. Tabi biz o sene sürekli bu sınava hazırlanıyor, deneme sınavlarına giriyorduk. Bu sebeple okul sınavları bizi zorlamayacak şekilde yapılıyordu. Yine bir Türkçe sınavından önce hocamız bize sınavla ilgili açıklamalar yaptı. Sınavın yetmiş puanlık bölümü ‘Bir Küçük Osmancık Vardı’ adlı okuma kitabından gelecekti. Ben adeta yıkılmıştım. Çünkü hayatım boyunca kitap okumaktan nefret etmişimdir. Kendi kendime ‘hoca bizim SBS sınavımız olduğu sene neden böyle şeyler yapıp bizim vaktimizden çalıyor’ gibi bir sürü serzenişte bulunmuştum.
O kitabı almıştım ama benim için o kitaba başlamak en yüksek dağları aşmaktan daha zordu. Tabi sınav gecesine kadar… Mecbur olduğum için o kitaba sıkıla sıkıla başlamıştım. Kitaba bir başladığımı biliyorum birde bitirdiğimi. Kitap beni o kadar sarmıştı ki ne olduğunu anlamadan tek solukta bitirmiştim. O gün çok farklı bir zevk yaşamıştım; kitabın her satırını bitirdiğimde bu kitabın bir yerde biteceği aklıma geliyor ve her cümlede, satırda biraz daha sona yaklaştığımı düşünerek üzülüyordum. Mükemmel bir zevkti gerçekten okudukça merak ediyor ve devam etmek istiyorsun ama bitmesini de istemiyorsun. Çok ilginçti; çünkü ilk defa bir kitaptan zevk alarak okumuştum. O gece hocam hakkında böyle şeyler düşündüğüm için kendime çok kızmıştım ve ertesi gün hocama giderek teşekkür etmiştim. Çünkü bu kitabı okuduktan sonra kitaplara yaklaşımım gerçekten çok değişmişti ve bu kitabı birçok kişiye tavsiye ederek birçok kişinin okumasında öncü olmuştum.

Kitabın Konusu
İnsan ne kadar büyük acılarla karşılaşırsa karşılaşsın, yine de ümidini kaybetmemelidir. Kitapta küçük yaşta kaçırılan bir çocuğun ailesine kavuşması anlatılmaktadır.

Kitabın Kahramanları
Abdullah Bey, Fatma Hanım, Osman-Hüseyin, Şükran, Ahmet Efendi, Ayşe, Kemal, Gül Dede, Zarife Öğretmen, Apo, Zevzek, Tophaneli, Romantik, Bünyamin Ağa, Şerife Hanım, Ali, Garip, Selahattin Ağa, Nesrin Ağa.

Kitabın Özeti
Osmancık, ailenin biricik çocuğudur. Kötü emellerine yenik düşmüş, gözlerini para hırsı bürümüş bir çete tarafından kaçırılır. Ailesi perişan olur. Osmancık her şeyden habersiz farklı yerlerde, farklı kişilerin yanında ve farklı isimle büyür. Üniversite okurken Zarife Öğretmen tarafından fark edilir ve ailesine kavuşur.

Kitapta En Beğendiğim Bölüm
Zarife Hanım’ın kullandığı arabadan fidan boylu Osman inip bahçeye girmişti. Bakışlarını orada bulunanlar üzerinde yıldırım gibi gezdirdi. Kalabalığın önünde kollarını öne uzatmış yağmur gibi gözyaşı döken ak saçlı, nur yüzlü kadına baktı. ‘’Annem’’ diye bir çığlık attı. Fatma Hanım sarsıldı. On beş yıllık hasreti bağrından fırlatacakmış gibi kollarını açtı. Güllerin arasında ana-oğul kucaklaştılar. Gözyaşları kurumuş toprağa düşen yağmurlar gibi, yüreklerindeki acıyı, hasreti silmek istercesine akıyor, akıyordu…

Kitapta Eksik Bulduklarım
Kitapta bazı kısımlar daha kapsamlı anlatılabilirdi. Bazı bölümlerde daha fazla duygusallık katılabilirdi.

Genel Değerlendirme
Genel olarak çok beğendiğim sade ve yalın bir anlatımı olan bir kitap. Ufak tefek şeyler haricinde eksiği bulunmayan tek solukta okunabilecek harika bir kitap. Herkese tavsiye ederim.

Yorumlar