Raskolnikov'a Mektup / Galip Tirenci

Sevgili Raskolnikov,

Suç ve Ceza’yı beşinci kez bitirdim. Ruhunun derinliklerinde yaptığın yolculuğu, iç dünyandaki çelişkileri ve sancıları bir kez daha hissettim. Bu mektubu sana seni anladığımı bildirmek için yazıyorum.

Suçun işlendiği o anı hatırlıyorum. O karanlık gece, senin içinde uyanan düşüncelerin ve planların sinsi bir şekilde geliştiği an... Kararını verdiğin nokta, tüm hayatını etkileyen bir dönüm noktası oldu. Kendi kurallarını yarattın, kendine bir hâkimiyet alanı inşa ettin. Ancak bu seçim, iç dünyandaki fırtınaları tetikledi.

Suçun ardından yaşadığın iç savaşı, vicdanının çığlıklarını anlıyorum. İşlediğin cinayetlerin ağırlığı omuzlarında bir kambur gibi duruyordu. Her adımda, her nefeste, geçmişin hayaletleri seni takip ediyordu. İçindeki karanlık düşünceler ve toplumun beklentileri arasında sıkışmış gibiydin. Kendi aklının içinde dönen sorgulamalar, uyku kaçıran düşünceler ve pişmanlık dalgaları... Hepsini anlamaya çalışıyorum.

Polislerin seni yakalamak için adımlarını izlerken, senin iç dünyandaki karmaşayı görmek, hissetmek istedim. Tutkulu bir dedektif gibi seninle birlikte suçun izini sürdüm. Suçluluk hissinin seni nasıl tüketmeye başladığını, kaçamayacağın gerçeğiyle yüzleşmeyi anladım. Adaletin terazisi altında, ruhunun tartıldığı o anları gözlerimde canlandırdım.

Sevgili Raskolnikov,

İç dünyandaki karmaşayı, düşüncelerinin karanlık labirentlerini anlamak için buradayım. Romanın sayfalarında seninle birlikte yürüdüm, ruhunun koridorlarında kayboldum. İnsan doğasının karanlık köşelerinde gezindik. İçindeki çelişkileri, umutsuzlukları ve sorgulamaları hayretle ve ibretle izledim.

 Seni yargılamadan, anlamaya çalışmak istiyorum. Belki de birlikte içsel yolculuğunda yeni bir ışık, yeni bir anlam bulabiliriz. İç dünyandaki karmaşıklıkları açığa çıkarmak sana da bana da iyi gelecek.

Raskolnikov, Dostum,

Seni anlamaya çalışmak, iç dünyandaki sancıları hissetmek beni değiştirdi. Bütün bunlar için Dosto’ya ve sana teşekkür ederim.

Seni seven dostun.

Galip

Yorumlar