Sorularla Genişliyor Dünyamız / Büşra Şahin

  


Bir insan neden soru sorar? Bunu hep merak etmişimdir. Bir şeyi öğrenmek için mi sorarız ya da bildiğimiz bir şeyi teyit etmek için mi? Aslında bu soruyu cevaplamamız için geniş kapsamlı bakmamız gerekir, çünkü bu sorunun cevabının birden çok cevabı vardır. Peki, soru sormak ile sorgulamak arasında ne fark vardır hiç düşündünüz mü? 

Soru sormak, sorgulamak mıdır hayatı? Bir şeyin iç yüzünü öğrenmek için araştırma yapmak ve sorular sormak anlamına gelir sorgulamak. O zaman soru sormak ile sorgulamak kelimeleri birbirinden farklı olsa da iç içeler, yani sorgulamanın içinde soru sormak da var. Gelelim asıl sorumuza: Bir kişi neden soru sormaktan vazgeçer? Bir kişinin soru sormaktan vazgeçmesinin iki nedeni olabilir. Birincisi, o kişi  yeni bir şeyler öğrenmek, yeni şeyler kazanmak istemiyordur. İkincisi, bu en önemlisi, artık o kişinin sorularına hiç kimse cevap vermiyordur. 

Soru sormanın toplumsal faydalarına baktığımızda ne kadar fazla soru sorulursa o kadar geliştiğini görürüz. Çünkü soru sormak, bilgiyi geliştirdiği gibi insanı da geliştirir. Soru sormak toplumu geliştiriyorsa neden toplumda tanımadığımız bir insana soru soramıyoruz? İşte bu sorunun cevabı utanma duygumuzdur; çünkü bir insan her zaman karşısındaki kişinin tepkisinden çekinir. Bu yüzden tanımadığımız birine soru soramıyoruz. 

Son olarak size bazı soruların neden sorulmadığını açıklayacağım. Soru sormak biz insanlar için önemli olsa da bazı soruları sormaya çekiniyoruz, çünkü öğreneceklerimiz bize acı verebilir. Tüm cesaretini toplayıp gerçeği sorgulayanlar, yani soru soranlar sayesinde dünyayı, uzayı, insan ruhunun bilinmezlerini keşfe çıkıyoruz. Sorularla genişliyor dünyamız.

Soru varsa düşünce de vardır.

*Genç Yazar

Yorumlar