Sosyal Medya Aynasında Kaybolmak/ İbrahim Kaya

 

foto: Black Mirror dizisi

 "Facebook, İnstagram, Twitter ve diğerleri bu temel insan problemini kaygı duyulması gereken bir durum olmaktan çıkardı. İnsanlar olmadıkları gibi görünmeye teşvik ediliyor. Hakiki olanla sahte olan arasındaki fark, sahte olan lehine gelişiyor." (Raşit Keskin)

Sabah kalkıp aynaya baktığınızda kendinizi tanıyamadığınız oluyor mu? Kendimize bu kadar yabancı olmamız sizce de üzücü değil mi? Peki buna ne sebep oldu? Cevap gayet açık olabilir ama pek çoğumuz bunun farkında bile değil. Hayatımızda büyük bir rolü olan sosyal medya artık bizi olmadığımız kişilere çeviriyor. Kendi kişiliğimizi olduğu gibi yansıtamıyoruz artık. Bu nedenle de başkasını taklit etmeye veya benzemeye çalışıyoruz. Oysa kimse sosyal medyada göründüğü kadar mükemmel değil. Herkesin kusurları vardır ama sosyal medyada bunu göremezsiniz. Sosyal medyada herkes kusursuz birer heykelden başka nedir?

Bu mükemmellik algısı birçok insanda takıntı haline gelmiş durumda. Kötü çıktıkları bir fotoğraf bile onları üzmeye yetiyor ve daha iyisi için kendilerini değiştirmeye devam ediyorlar. Oldukları kişi bozuk ve hatalı bir malmış gibi... Kendimizi bu kadar kötü hissettiren yine kendimiz oluyoruz. Belirli bir güzellik algısı için kendimizden vazgeçmemize gerek var mı gerçekten? Başkaları için güzel gözükmemiz ne kadar önemli? İnsanların bizi olduğumuz gibi sevmesi gerekmiyor muydu? Sevilmek için olmadığımız biri gibi gözükeceksek hiç sevilmeyelim daha iyi. 

Kendimiz gibi olmak bu kadar kolayken insanların baskısı ve belirli kalıplar birçok insanı değişikliğe itiyor. Bu yüzden birçok insan kendini kaybolmuş hissediyor ve kendini tanıma fırsatı bulamıyor. Kalıpları yıkan insanlar ise ne istediğini bilen, cesur insanlar olarak hayatlarına devam ediyorlar. Biz de bu cesur insanlar gibi olmak istiyorsak hoparlör modundan çıkıp kulaklığımızı takmalıyız. Bu şekilde herkes benzersiz bir varlık haline gelecektir. Mevlana'nın da dediği gibi: " Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol."

Yorumlar