Satırlar Yetmedi / İrem Nur Demir

 



“Şifasız bir hastalıktır yazmak.”
Behçet Necatigil

Döktüm içimi sayfalara yanında gözyaşlarıyla. Gözlerim yetmedi beni anlatmaya satırlar yeter mi? Her yeni sayfada defter tükenmiş her geçen gün ömrün tükendiği gibi. Kalemimle anlatmaya çalıştım kendimi, kalemim yetmedi. Ben anlattıkça o unuttu tabi yazdıklarımı. Her sayfada baştan anlattım. Bıkmadan, usanmadan. Kanıksadığım bir duygu oldu benim için. Yalnız başıma satırlar doldurdum. Kimseyi dinlemeden, duymadan. Beni dinledi satırları yettiğince. Her sayfa bir milat oldu çevirdikçe. Sürekli olarak unutuyor yazdıklarımı. Sanki farklı kişiye anlatır gibi her sayfaya aynı şeyi yazıyorum. Seviyorum bu durumu. Hiç ama hiç üşenmiyorum.

 Yazdıkça içimde kalanlar düşüyor tane tane. Sararan sonbahar yapraklı gibi usul usul. Yavaş yavaş işliyorum aklımdakileri kusurlara yer vermeden. Yazarsam düşüncelerimin anlamlı hâle geleceğine inanıyorum. Çünkü sadece yazıya geçmiş düşüncelerin değeri vardır. Geriye kalanlar fırtınayla uçan yapraklar misali savrulur giderler. İşte bu yüzden gözlerimden geçenler cümlelerimde can buluyor. Bu yüzden her kelimem sessiz bir çığlık her noktam bir biten umudumu taşıyor. Ne zaman yazmayı bırakırsam -imkânsız- o zaman düşünmeyi unutmuşumdur. Akıl etmeye ve irdelemeye ara vermişimdir. Yazarken kontrolün bende olduğunu bilmek inanılmaz güç veriyor bana. Çünkü bazen yazarken anlaşılmamak istiyorum. Kimse anlamasın ve bilmesin. İnsanın bazen buna  da ihtiyacı oluyor. Müphem bir durum ve biraz garip. Duygular sürekli olarak değişiklik gösteriyor. Ama aslında hiç değişmiyor.

 Duygular hep kalıcıdır. Değişen ve bu yüzden duyguların değiştiğini sandığımız şey ifade biçimidir. Cümleleri değiştirerek farklı yazılar ortaya çıkarılır. Ama farklı kelimeler duyguları değiştirmez. Farklı kelimeler sadece okuyucuda duygu uyandırır. Oysaki yazar tüm kelamları aynı duyguyla eder. Kimsenin  anlamadıklarını raflar saklıyor farkında mısınız? Belki umutları belki çok güzel romanları...

Kim bilir belki her rafta sessiz çığlıklar, unutulmuş yazarlar vardır. Belki dünyaca ünlü yazar ama senin varlığından bihaber olduğun nice yazarlar. Raflar gizli hazinedir. Fark edenin mücevher misali sarılması bu sebeptendir. Fark etmeyenler zaten çok şey kaybetmişlerdir.


Yorumlar