Kuşların, Kelebeklerin, Ağaçların Yaşama Hakkı/Ayşe Esentaş

 Kuşların kelebeklerin ağaçların da insanlar gibi bu dünyada yaşama hakkı olduğunu öğretmekle başlayabiliriz çocuklarımızı eğitmeye. Böylelikle dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirebiliriz.

Yüzyıllardır insanların gelişme için harcadıkları çabaların yanı sıra dünyaya verdikleri zarar da bir hayli çoktur. Gelişmiş teknoloji insanın hayatını kolaylaştırmaktadır fakat bu rahatlık için bazı yanlışlar yapılmaktadır. Kullanmış olduğumuz maddelerin çevremize, havaya, suya vermiş olduğu zararlar dünyanın yaşam döngüsünü etkilemektedir. Bu döngü hayvanları, bitkileri... kısacası dünya üzerinde yaşayan tüm canlıları etkilemektedir.

Önceliğimiz ekolojik sistemi korumak olmalıdır. Doğaya yapılan müdahaleler sonucu yaşanan önemli değişiklikler canlı hayatını tehdit eder duruma gelmiştir. İnsanlar bencilce sadece kendi yaşamlarının devamını sürdürebilmek için yaşamamalıdır. Dikkatli davranıp çevre bilincinin farkına varmalıdır. Ayrıca dünya üzerindeki nüfus artışı bununla birlikte ihtiyaçların çoğalması, lüks yaşam istekleri, ülkeler arasındaki rekabet, insanoğlunu kendi dışında başka varlıkların da bu dünya üzerinde hakları olduğunu unutturmuştur. Hâlbuki dünya üzerinde bir güç sahibi olma isteği yerine, daha verimli, kaliteli ve eşit bir şekilde nasıl yaşarız diye düşünülmesi dünyayı herkes için daha yaşanabilir bir yer yapacaktır. 

Dünyaya vermiş olduğumuz zararlar, sadece hayvanları veya bitkileri etkilememektedir. Sonuç olarak bu zararlar bize dönerek, insanoğlunun önceden karşılaşmadığı birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Einstein’a ait olduğu söylenen “Arıların nesli tükenirse insanlığın 4 yıllık ömrü kalır.” sözünü duymuş olabilirsiniz. Çünkü arılar, çiçeklerin döllenmesini sağlayarak sebze ve meyve oluşumuna katkıda bulunuyorlar. Bu sayede kim bilir hangi hastalıklardan korunmuş oluyoruz. Bir başka örnekle endüstri sektöründe alınması gereken önlemlerin alınmaması hava kirliliğine sebebiyet verebilmektedir. Havanın kirlenmesi başta insan olmak üzere bütün canlılar için zararlıdır. Çünkü oksijen insanlar başta olmak üzere bütün canlılar için yaşam kaynağı olan bir gazdır. Başka bir örnek verecek olursak, küresel ısınma ile mevsimlerin değişikliği, bitkilerin ve hayvanların yaşam döngüsünü etkilemektedir. Birçok hayvan neslinin tükenmesi insanların vermiş olduğu zararlardan kaynaklanmaktadır. Çoğu bilinçsiz insan bunun bilincine vararak gelecek nesil için harekete geçmeli ve bu kötü gidişatın önüne geçmelidir. Öte yandan bazı insanlar bunun biraz bilincine varmış olmalıdır ki, yeni adımlar atmaya çalışmışlardır. Örnek olarak geri dönüşümü yaygınlaştırmak, ağaç dikmek, hava kirliliği ve su kirliliğinin önüne geçmek... Aslında yapılması gereken insanları daha çok bilinçlendirip hep birlikte bir şeyler yapmaya teşvik etmektir. Toplum olarak atılan adımlar, şahsi girişimlerden daha kuvvetli olacaktır.  Birlikten kuvvet doğar sözü tam olarak bunu anlatmaktadır. İnsanları daha çok bilinçlendirerek yeni bir dünya inşa etmek yine biz insanoğlunun elindedir. Yıktığımızı geri inşa etmeye ne dersiniz? Hep birlikte yeni bir dünya için el ele verelim ve tüm canlıların haklarını koruyarak hep birlikte yaşayalım. Değişime ilk önce kendimizden başlayalım.


Yorumlar