Gerçek-Mutluluk / Evra Nur Çelik



"Mutluluk, insanın bilinçle, istediği hayatı yaşamasıysa, mutluydu" der Orhan Pamuk Kara Kitap'ında. Mutluluk, gerçekten istediğimiz hayatı yaşayabilmemiz midir? Ya da istediğimiz hayatı yaşamak “gerçek mutluluk” mudur? Gerçek mutluluğun kaynağı değişkendir kanımca. Mutlu olduğumuzu sandığımızda mutsuzluğumuzu o anlık unutmuş olabilir miyiz? Mutluluktan yana nasipsiz olduğumuzu vurgularcasına “Mutluluk alışılmış bir kötümserlikti” diyor Edip Cansever.

İnsanlık tarihi, mutluluğu aramakla, mutluluğun tanımını yapmakla geçmiştir diyebiliriz. Bu tanıma bizim de bir katkımız olsun. Hayatınızda sizi mutlu edecek şeylere karar verdiğinizde, kendi mutluluğunuzun tanımını yaratırsınız iç dünyanızda.

Hayatınızda hiç doğru yolu bildiğiniz halde yanlış olanı tercih ettiniz mi? Kafanızın içindeki kendiniz -ki bence gerçek benliğiniz- verdiğiniz kararları reddetti mi hiç? Ya da şöyle söyleyeyim; duygularınızın ve mantığınızın çeliştiğini ne sıklıkla hissedersiniz? Duygular mı baskın yoksa mantık mı?

Birçok insan ile tanışırsınız hayatınızda. İlk görüşte önyargılı davrandıklarınız olmuştur. Belki önyargılarınızda haklısınızdır, belki de ileride çok iyi anlaşacaksınızdır ama bu kolay olmayacaktır. Öyle insanlar da vardır ki daha ilk andan çok sıcak gelir size. Hemen tanışıp kaynaşmak istersiniz. Belki "iyi ki" dediğiniz biri olacaktır, belki de hayattaki en büyük "keşke"niz. Bu kadar çok “belki”ye nasıl karar verir kafanızın içindeki kendiniz? Duygularınızla mı? Hayır hayır. Eğer duygularınızla karar verseydiniz ilk izlenimleriniz hiç değişmezdi. Elbette insan ilişkilerinde ilk izlenim çok önemlidir ama ilişkilerimizin devamına mantığımız ile karar veririz. Duygularımız ise çoğu zaman yanıltır bizi.

İnsanlarla olan ilişkilerinize geçmişteki güzel anılarınızı düşünerek -yani duygusal bakış açısıyla- karar verirseniz, çoğunlukla üzülen taraf olursunuz. Mantığınızı kullanmayı öğrenmek zor gelecektir başta, ama güzel olan şeylere giden her yol dikenlerle kaplıdır.

Umutla bitireyim yazımı. Umut, mutluluk temennisidir:
"Mutluluğun peşinde koşan bir insan mutluluğu bulamaz. Mutluluk, başka şeylerin yan ürünü olarak gelir."
Aldous Huxley

Yorumlar

Yorum Gönder