Ah Şu Gençlik/ Emine Semerci


Ah şu gençlik! Ya da “Nereye gidiyor bu gençlik?”. Zaman zaman hepimizin duyduğu sorulardan ya da ağıtlardan sadece bir kaçı bunlar. Bu gençliğin gittiği bir yer yok, sadece bizi kötü yönlendiren ebeveynler var. Biz bir iki yaşlarındayken “Aman sussun, beni rahatsız etmesin.” deyip elimize telefon tutuşturan, büyüyünce “Bırak artık şu telefonu.” diyen ebeveynler. Küçük yaşta telefondan oyun oynayabilmeyi zekâyla örtüştürenler şimdi ağzını açıp gençliğe laf ediyor.

Tam olarak ne yapmamız gerekiyor sizi mutlu edebilmek için? Ülkemizde rica kalıplarının eksikliğini tam olarak ne zaman fark etmeyi düşünüyorsunuz? Anneler babalar hangi gün çocuğunuzu önünüze alıp çalışmazsa neler olabileceğini anlattınız? Çocuğunuza “Ödev yap! Ders çalış!” gibi emirler haricinde bir şey dediniz mi? Hayır, tabii ki de hayır. Şimdi bu satırları okurken "Biz onun iyiliği için yapıyoruz." diyeceksiniz. Ama size birisi emir verince inadına o işten uzak duracaksınız. Kendiniz dersi anlamadığınız için okulu bırakırsanız çocuklarınız gelip "Ben matematiği anlamıyorum." deyince "Ne var o derste? " dersiniz. Ertesi gün bir konu hakkında yardım isteyince "Ben anlamam o dersi." deyip televizyon izlemeye devam edersiniz.

Çocuklarınız sizin hayallerinizi süsleyen meslek için çabalamak zorunda değil, sizin zorlamalarınız yüzünden 7/24 ders çalışmak, oyun oynayacağı yaşlarını derse çalışarak geçirmek zorunda hiç değil. Sizin hayalleriniz yüzünden bir daha tekrarlayamayacağımız yaşları heba ettik, yine de çevredeki çocuklarla kıyaslamaktan vazgeçmediniz. Çocuklarınızı yarış atı gibi görmekten vazgeçmenizin vakti geldi. Bırakın çocuğunuz sizin hayallerinizin değil kendi hayallerinin peşinden koşsun. Kendi fikirlerinizi önemsediğiniz kadar onunkini de önemseyin. Çocukların nasihatten çok iyi örneğe ihtiyaçları vardır der Joseph Joubert. Çocuklarınıza yeterince nasihat ettiniz zaten bırakın biraz da örnek olun. Bir baba ya da anne çocuklarının süper kahramanıdır. Sanmayın ki dört dörtlüksünüz. Çocuğunuzun yaptığı çoğu kötü davranış sizden ona mirastır. Ve son olarak çocuk yağmurdur, onları bir kaba koymak yerine onlara toprak olmayı seçin.

Yorumlar