BEN ÖĞRETMEN OLSAYDIM / Ayşe Alkım GÖKÇE*



*24 Kasım Öğretmenler Günü için düzenlenen yarışmada Konya 2.si olmuştur

 

Ben öğretmen olsaydım kurtların, kuşların dilini öğretemezdim belki öğrencilerime. Hepsinin yerine geçecek bir dil öğretirdim onlara. Sevgi dili olurdu bu. Sevgi dili ile konuşurdu öğrencilerim.

Onlara bilgiyi değil bilgilenmeyi. Yaşamı değil yaşamayı. Aydınlığı değil, aydınlığa ulaşmayı öğretirdim.

Onlara turuncunun içindeki asil kırmızıyı ve sevecen sarıyı gösterirdim. Korkunun içindeki endişe ve sevgiyi, karanlığın içindeki cehaleti gösterirdim onlara.

Verirdim ellerine bir kalem, dizerdim önlerine kitap. Derdim ki “Mücadele edin en büyük terör olan cehaletle. Geleceğin öncüsü olacak iken solup gitmiş Neşe, Aybüke ve Necmettin öğretmenlerinizi ve onları yok edenleri unutmayın. Neşe olun, Aybüke olun, Necmettin olun, kimse tüketemesin içinizdeki sevgiyi.” Cehaletin olmadığı yerde savaş olmayacağını öğretirdim onlara.

Öğretmen olsaydım örnek alırdım başöğretmen Atatürk’ü. Yalnızca öğrencilerime değil tüm dünyaya öğretirdim bilgiye sevdalanmayı, kardeş yaşamayı, cehaletin önünde bir siper gibi durmayı.

Dünyayla sınırlı kalmazdık. Etki alanımızı uzaya çıkarırdık. Mars’ta bir kütüphane açardık mesela. Neptün mavisiyle boyardık hayallerimizi. Ağaçlara çıkardık öğrencilerimle. Etrafta şakıyan kuşları dinlerken öğretirdim onlara, bizi içinde barındıran doğayı korumayı. İçindeki canlıların tümüyle arkadaş olmayı…

Resim ve müziği de ben öğretirdim onlara. Bir derenin kenarındaki incecik otları boyarlarken anlarlardı ayrıntının önemini. Saat gibi hiç sekmeyen ritimle algılarlardı düzeni, kontrolü.

Vatanlarını sevmeyi öğretirdim. Kendilerini geliştirdikçe vatanlarını da bir adım ileri götürmelerini isterdim öğrencilerimden.

Bunların hepsini bana sen öğrettin öğretmenim. Senin sayende hayallerimi özgürce şekillendiriyorum. Şiirler yazıyorum, denemeler, hikâyeler... Öğretmen bir mumdur etrafını aydınlattıkça kendi erir. Bizim için erimeyi göze aldın öğretmenim.



Seninle öğrendik biz Türk olmayı. İyi ki varsın öğretmenim.


Yorumlar