SEVGİ BAHÇESİNİN BAHÇIVANLARI/ Melek Nur LAÇUVA



Ben bir öğretmenim
Çiçektir diyemem çocuklarıma
Çiçeklerden güzeldir bütün çocuklar,
Ve öğreteceğim çocuklarıma
İyilikten güzellikten yana ne varsa.

Bir öğretmenin evlatlarına bakışını özetlemiş Ahmet YÜCEL. Bizlere göre ise Alişan KAPAKLIKAYA’nın tabiriyle sevgi bahçesinin bahçıvanıdır öğretmenler. Karanlık bir tünelde yanan büyük bir harlı ateştir. Öğrenci ise sadece bir mum damlacığı. Önüne gelen çi-çekleri incitmeden en saf bilgileri bir nakış edasıyla işler zihinlerine.

Kendi yaptıkları asil görevi bir bahçıvana benzeterek tohumdan fidana, fidandan ağaca şarkısıyla büyütürler bizi. Her birimizin elinden sımsıkı tutarlar. Kendileri düşseler bile bizim düşmemize izin vermeyecek kadar sıkı. Önce okumayı değil insanlığı öğretirler. Bize önce hayat dersini verirler. Hayat dersi ki kimsenin henüz geçemediği tek ders. Fatih Sultan Mehmet’in torunu olduğumuzu, Nene Hatun, Seyit Onbaşı gibi atalarımızın olduğunu hatırlatırlar. Bize kendimizi öğretirler önce. Sonra okuma, yazma gelir. Matematik, fen sonra gelir. Hepimiz öğretmenlere verilen birer tohumduk. Onlar bize şefkat göstererek suladılar. Kimi güneşi seçti hemen büyüdü. Kimisi de ben güneşte yanarım deyip kolaya kaçıp gölgeyi seçti. Yavaş yavaş büyüdü. Güneşteki her yıl meyveyi sulu sulu kocaman yani takdir olarak verirken, gölgeyi seçen hep kurtlu meyve verdi. Derslerde bizimle birlikte filiz verdi. Fen dersi; biyoloji, kimya, fizik olarak. Türkçe dersi; edebiyat, dil ve anlatım olarak. Bilgi açlığı büyüyünce derslerde büyümek zorunda kalıyor. Aslında öğrenci öğretmenin karşısındaki aynaydı. Bir öğretmen öğrenciye bakınca kendini görmesi gerektiği için Atatürk “ Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” demiştir. Bazı öğrenciler okulu ve öğretmenleri ne kadar sevmese de. Onlardan öğrendiği çok şey vardır Bir kulağından girip bir kulağından çıksa da söyledikleri bazı söylenenler geçmez o delikten ve zihnine işler. Öğretmenlik aslında peygamberlik mesleğidir. Peygamberler Allah tarafından bir topluma dini anlatmak amacıyla gönderilmiştir. Öğretmenlerde devlet tarafından bir okula bilgiyi yaymak için gönderilmiştir. İşte bu mucizevi varlıklar sayesinde bir sürü ağaç yetişiyorlar bu ağaçlardan bazıları öğretmen olacak ve onlarda bir nesil yetiştirecek ve böylece ormanlar çoğalacak.
Aslında öğrettikleri her bir harf yıldızdır. Bu yıldızlar ki daima aydınlatacak Türkiye’yi. Ey asil varlıklar siz varsanız biz her şeyin en iyisini yaparız.

Yorumlar