KADINA ŞİDDET / Ceren ÇOBAN













Kadının kadınlığından utandığı an…
Bir kızımızı daha kaybettik başımız sağ olsun...
Aysun daha gencecik, umut dolu, geleceğe güzel bakan, hayalleri olan 22 yaşında bir çiçekti. Annesinin, güzel yüzlü prensesiydi. Ağabeyinin, tecavüz ettiği kardeşiydi.

Aile içi cinsel istismara kurban giden Aysun Altay, ağabeyi tarafından düşünülmesi güç bir şeklide şiddete uğradı. Çünkü Aysun kadındı, gençti, güzeldi. Kadın olmak, en zor şeydir günümüzde. Sürekli tehdit altında olmaktır, hep korunaklı yaşamaktır.

Kadını bir çeşit kullanıp atılacak malzeme olarak, zevk aracı olarak ya da doğurgan bir varlık olarak görenler kadına saygı duymayı ne zaman öğrenecek?

İnsani, milli, manevi hislerimiz gittikçe zayıflıyor. İnsanın öz kardeşine cinsel istismar uygulayabileceği bir toplumda yaşıyoruz. Mini etek giyme, gece geç vakitte gelme, erkek arkadaşın olmasın diyen ve bizi koruyan ağabeyimiz gün gelir de bizi korunmasız bırakıp kendisi kullanabilirmiş demek. Gün gelir de kendi öz ağabeyimizden korunmak ihtiyacı hissedecekmişiz demek. Ne acı.


Aysun, insan olma hakkı elinden alınan ve en önemlisi yaşama hakkı alınan onca kadından birisidir. Ağabeyi değil Aysun utandı ve kendini öldürdü. Fakat bu bir intihar değil cinayettir. Bu, insanların ne kadar insanlıktan uzak olduğunu gösteren en önemli kanıttır.

Çevremizde her gün onlarca Aysunlar bu tarz psikolojik rahatsızlığı olan insanlar tarafından dehşet verici şekilde istismara ve şiddete uğruyor. Bugün Aysun, Özgecan ve sonra başka bir kızımız. Kimse bize bir Aysun bir Özgecan olamayacağımızın, bu tür bir acıyla karşılaşamayacağımızın garantisini veremiyor. Bu yüzden kadına şiddete dur demek ve engellemek için elimizden geleni yapmalıyız. Gerek toplumun eğitimi gerek psikolojik rahatsızlığı olan kişilerin tedavi edilmesi için elimizden geleni yapıp toplumu bilinçlendirmeliyiz. Ahlaklı, vicdanlı, birbirine güvenen insanlar olmaktan başka çıkar yol yok.

Bu utanç verici olay Aysun Altay'ın hayatına son verdi. Bir benzeri durum Özgecan Aslan'ın hayatına son verdi. Ve daha onlarca istismar, onlarca kadın, onlarca hayat…

Huzur içinde yat Aysun Altay, huzur içinde yat Özgecan Aslan, huzur içinde yatın kadınlığından utanarak intihar eden, öldürülen onlarca kadın. Sizin için üzülüyoruz, sizinle aynı kaderi paylaşmamak için mücadele ediyoruz. Şiddetin her türlüsüne karşı duracağımızdan, kadınların kadınlıklarından utanmayacağı bir dünya kuracağımızdan emin olun. Mekânınız cennet olsun.

Yorumlar