ÖZGÜRLÜĞÜN AYNASI/ Melek Nur LAÇUVA


Cumhuriyet… Hiçbir kelimeye sığmayan bağımsızlık bildirgesi, halk olmanın en faziletli ifadesi... Özgürlüğün, insanca yaşamanın tek bir tanımı yoktur. Olmamalıdır da zaten. Bana göre özgürlüğün aynasıdır Cumhuriyet. O aynaya her bakan kişi Şanlı Türk tarihini anımsamalıdır. 19 Mayıs’ı görebilmeli. Hatta yanaklardan süzülen her bir damlada Mustafa Kemal’le beraber binmeli Bandırma Vapuruna ve Atatürk’ün gölgesinde Cumhuriyete koştuğunu hissetmelidir.

Cumhuriyetin sözlük anlamı, milletin egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919’da başlattığı Kurtuluş Savaşında milletimizin çektiği acıların neticesinde 29 Ekim 1923’te ilan edilmiştir. İşte o gün, tarihin kanlı satırlarından miras kalan ay yıldızlı bayrağımız ve özgürlüğün ezgilerini taşıyan İstiklal Marşımız bir kez daha anam kazanmıştır. “Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın...

Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.” dizelerinde müjdelenen günler gelmiştir artık.
İnsanlık onuruna en çok yakışan, eşitliği ve adaleti birinci ilkesi kabul eden Cumhuriyet; atalarımızın bize bıraktıkları hüzünlü, acı dolu fakat bir o kadar da gurur verici bir bestedir. Atalarımızın vatan ve millet sevdası uğruna tüm savaşlarda ölümü göze aldıklarını biliriz. “Ölmek var, dönmek yok.” Kim bilir tarih boyunca kaç vatan sevdalısı cesurca bu sözü söyledi ve bağımsızlık uğruna canını feda etti.

Cumhuriyetin var olabilmesi için toplumda eşitlik ilkesinin hiçbir ihlale maruz kalmadan uygulanması gerekmektedir. Ayrıca cumhuriyetin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi cumhuriyeti yükseltecek olan bizleriz. Bizlere düşen görevin başında ise atalarımızın büyük mücadeleler ve acılar sonucu elde ettiği Cumhuriyetimize sahip çıkmaktır. İşte o zaman atalarımıza borcumuzu ödemiş oluruz.

Mustafa Kemal Atatürk: “Bugünkü hükumetimizin, devlet teşkilatımızın doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükumet teşkilatıdır ki onun adı Cumhuriyettir. Artık hükumet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükumet millet ve millet hükumettir.” sözüyle her şeyi açıklamıştır. Cumhuriyet; özgürlüğün, devlet-millet kaynaşmasının aynasıdır.



Yorumlar