ACI KAYBIMIZ: Usta fotoğrafçı Prof. Sabit Kalfagil vefat etti



Konya Lisesi mezunuydu.


SABİT KALFAGİL

1934'de Elazığ'da doğdu. Konya Lisesini ve İTÜ Mimarlık Fakültesini bitirdi. 1980 yılına kadar İstanbul Belediyesinde çalıştı. İmar Müdürlüğü, Başkan danışmanlığı ve başkan yardımcılığı görevlerini yaptı.

Fotoğrafla 1960 yılında hobi düzeyinde başladı. Başlangıçta Mimarlık ve Arkeoloji eserlerinin belgelenmesi biçiminde süren çalışmaları giderek Anadolu insanı, doğası ve kültürüne tanıklık etme misyonuna dönüştü. Pek çok Anadolu gezisi yaptı. Bu fotoğraflar birçok ulusal ve uluslararası, kişisel ve karma sergi de yer aldı, yarışmalarda ödüllendirildi.
Bunlar arasında
1981 FIAP Uluslar arası yarışmasında ikincilik
1983 Devlet Fotoğraf yarışmasında birincilik
1988 D.D.Y. Fotoğraf yarışmasında birincilik
1989 İslam Konferansı Teşkilatı uluslararası yarışmasında birincilik ödülleri vardır.

Yurt içinde ve dışında birçok karma sergiye katıldı. 1972 ve 1988'de iki kişisel sergi açtı.

Birçok fotoğrafı Turizm Bakanlığı yayınlarında ve Türkiye Afişlerinde yer aldı. Ulusal ve uluslararası sempozyum ve konferanslara katıldı. Bildiriler sundu. Birçok yarışmada jüri üyeliği yaptı.

1981'de Fotoğraf Sanatında Kompozisyon adlı öğretici bir kitabı ve 1988'de Fatih Anıtları adlı bir albümü yayınlandı.
Başlangıçta bir hobi olarak başlayan fotoğrafçılık giderek ikinci bir meslek oldu. 1978'de o tarihteki Güzel Sanatlar Akademisi Fotoğraf Enstitüsü'nün kurucuları arasında yer aldı.

1989'a kadar "part-time" öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1989'da Doçent oldu ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümünde Belgesel Fotoğraf Sanat Dalı Başkanı oldu. 1993'de TRT Kurumu için Kamil Fırat ile birlikte "Işığın Peşinde Anadolu" adlı 9 bölümlük bir belgesel hazırladı.

1998'de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümüne Profesör olarak atandı. Aynı bölümde Anasanat Dalı Başkanı oldu.

P.T.F.D (Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği) ve İFSAK'ın onur üyesi olan Sabit Kalfagil, 5 Mayıs 2017’de 83 yaşında hayatını kaybetti.

Konya Lisesi Harf ve Hayal ekibi olarak rahmet diliyoruz, mekânı cennet olsun.







Yorumlar